PENGALAMAN LIA TIME CARI KERJA DEKAT SHAH ALAM!

Wednesday, January 30, 2013

me and my partner

hai semua...
sebelom lia nak tulis entry nie...lia nak minx izin gune "aku" la..tau2...><
memang gune aku  nampak kasar tapi...lebih senang...n lia tak de niat nak cakap kasar pon..okay!
ermm..now aku nak citer cket..*ase janggal la pulokks gune perkataan aku...=="
minggu lepas aku pergi shah alam dekat umah makcik aku..aku tinggal dekat sane lebih kurang seminggu lebih la..aku target nak dok sane dalam sebulan cam tue tapi mak aku suroh aku balek...hadushh..sebab tue la aku dok dekat shah alam kejap je...ingat kan dapat berdikari jap bile dok kat shah alam..berdikari tue memang laa berdikari tapi merasai nyer tue sekejap jela..al-maklum lahh..dok kat uma makcik seminggu lebih jea..time first day aku nak g uma makcik aku...banyak perkara yang aku pk..antre nyer...boleyh kea aku dok dekat uma makcik?....boleyh ke aku bekerja dengan makcik?....boleyh ke aku idop berjauhan dengan family aku ngan pakwe aku?...time on the way nak g shah alam uhh...memang aku nga was was same ade nak pegi or tdak..tapi yang paling aku isau bile berjauhan dengan family n pakwe aku..tanpe aku sedari,air mate aku menitis dengan perlahan...tapi papa,mama n adik2 aku tak perasan...nseb baek arr...biase rr...aku pakar dalam cover2 line nie..hikhik..


time kete papa aku lalu dekat depan stesen minyak petronas tempat pakwe aku keje sambilan,aku pandang jea stesen minyak tue sampai tak nampak stesen minyak tue..walaupon time tue ukan shift die..walaupon time tue aku tahu die tak dekat stesen minyak tue..tapi bayang2 die sering aku nampak..haha..al-maklum laa..terlampau rindu kat die..dah 2 bulan tak jumpe..ermm..dalam bape jam kemudian,kete papa sampai dekat kedai makcik aku..n jugak bakal tempat aku kerja..cari pengalaman..yeahh!aku nak rase cari duit sendiri tanpa bantuan parent aku..aku nak rase macam mane nak cari duit sendiri..tapi time kat kedai makcik urhh..papa kate lepak arr jap..makan2..aku kate dalam aty..'ha?makan2?lepak tue okay ag..p makan?sekarang dah pukol bape?dah lewat malam kot!'..korang nak tahu time tue pukol bape?pukol 11 lebih nak dekat pukol 12 a.m.papa aku cakap papa aku nak lepak jap sebab nak tengok bola..haha..memang arr tengok bola..adik2 aku dah pengsan dah..paham tak pengsan urh pe?maksud aku dah tdo la..dah la keesokkan hari nyer dieorang sekolah..kesian adik2 aku..ermm..time papa aku nak balek dah,aku just salam kedua-dua parent aku.pas tue aku terus pergi balek uma makcik naek kereta kawan makcik aku..nak tahu sebab ape aku blahh cam tue je pas salam tangan papa n mama aku?sebab aku takot aku nangis depan pdieorang..time tue aku tak nak jatuhkan ego aku..alahh..mule2 time nak berpisah,memang macam tue.nanti lame2 okay laaa..kan?tapi time dalam kete kawan makcik aku tuhh...air mata aku tumpah jugak akhir nyerr..tapi kejap jea..mane boleyh lame2 nangis..hikhik..lepas dah selamat sampai uma,lepas selesai angkut semua beg2 pakaian aku,aku terus pergi tido sebab ngantok sangat..lagi pon keesokan hari nyer aku dah start keje..so kena bangun awal pagi..keje start pukol 10 a.m.

sekarang aku nak cter keadaan aku time keje kat restoran makcik aku...korang semua nak tahu aku kerja dekat restoran makcik aku berape lame?2HARI jekk!haa...sekejap kan..time first day urhh..okay ag...keje tak elah terase penat ag..tapi bile dah second day..haa...dah mule rase penat..sebab aku keje satu hari...12 jam aku keje..giler tak?serious memang penat r..lepas tue aku dah stop keje ngan makcik aku...keesokan hari nyer aku just dok dalam uma makcik aku jea..sebab aku dah berhenti keje..keesokan hari nyer pulak..aku ajak sepupu aku pergi cari kerja dekat pekan depan uma makcik aku..banyak jugak kedai dekat ctu..so okay gak kalau try mnx keje kat mane2 kedai..time tue..boleyh dikatakan dalam 5-6 buah kedai gak arr aku serbu tanye same ade keje kosong ataupon tdak..sambil wat muke tebal..haha..time aku ngn sepupu aku nak gerak balek uma..kiteorang terjumpe sebuah kedai bakery..n kedai bakery tue pon memerlukan pekerja tambahan..so ape ag..kiteorang try r..kot2 rezeki kiteorang dapat keje dekat ctu...tapi sayang...kedai bakery tue hanye mahukan seorang sahaja pekerja n yg dapat kerja kat kedai bakery tue..ialah sepupu aku..aku tak dapat keje..memang frust rr..so pe ag..aku tekad try cari keje laen..tibe2 aku tergerak aty nak pergi pkns shah alam...semata2 nak cari kerja...dah la first time aku dok kat uma makcik aku..tak biase ag tinggal dekat stu.naek bas sorang2 apatah ag..tapi disebabkan keje punye pasal,aku berani kan diri gak naek bas sorang2 pegi pkns..time kat dalam bas urh,dengan tak pasal2 aku kena ngorat ngan sorang abang nie..tapi aku xlayan..dalam aty aku ckp..'maaf ye bang,,saye dah punya pacar..sory la xlayan..' hoho.. time aku dah sampai dekat pkns shah alam tuhh..

aku tengok banyak keje kosong..ape ag..aku try r tanye ade keje kosong ke tidak??banyak kedai gak arr aku serbu..last sekali aku masok kat satu butik pakaian nie..pakaian die..sume harge..perghh!nak terkeluar jantung aku..beratus2..agak2 r...mahal kot..nama butik tue...PUSAT FESYEN SHAH ALAM.dalam butik tue kebanyakan nye dieorang jual jubah n baju kurung moden..ciez lawa kot ade satu baju kurung moden nie..baju tue kaler oren..ade batu kristal..hee..tapi harge die pon lawa gak..RM299..nak tercekik darah aku bila tengok harga baju tue..ermm..aku try arr tnye kat sorang akak nie ade keje kosong tak?akak tue kate ade..ha?ade??whoaaa....rezeki aku la..lepas aku dah interview n isi borang..wat ape yg patot la..keesokkan hari nyer aku dah start keje..huhu..first day keje kat ctu,memang semangat r..excited..hari2 len,okay r..cume badan terase sakit2 sebab angkat barang,berdiri lame n macam2 r..dah 3 hari aku keje dekat ctu..okay jea..tiba2 time malam tue..mama aku kol..die tanye aku keje dekat mane?aku pon jujo jela yg aku keje dekat butik pakaian dekat pkns shah alam..mama aku punye laa terkejot..last2 mama aku suroh aku balek n berhenti keje dekat ctu..baru 3 hari keje tapi dah berhenti..==" tapi nak wat cam ne..ikot jela cakap mama..tak kan nak melawan lak..aku tahu nape mama aku suroh aku berhenti keje dekat ctu?sebab mak aku risau dengan keselamatan aku..dengan terpakse naek bas sorang2..memang laa mama aku risau lagi2 aku nie perempuan..okay la..xpe..balek nanti aku boleyh cari keje tempat aku walaupon aku tahu mybe susah nak cari keje dekat dengan uma aku..sekarang pon aku nga bercadang nak keje kat tempat pakwe aku kerja..dapat jumpe dy selalu.huhu..hope dapat laa keje dekat ctu..oh ya!sebenar nye aku dapat keje dekat 7eleven tapi aku tolak sebab parent aku,makcik aku n pakwe aku tak kasi aku keje ctu..so okay..aku tolak keje dekat ctu..sekarang nga fokuskan kat tempat keje pakwe aku..insya-Allah aku dapat keje jugak satu ary nnti..amin!

kepada awak yg saya kasihi,saya sayang awak..haha.okay!xde kena mngena pon sebenar nyer..tak de keje!

okay la..rase nyer tue je kot aku nak cter dekat korang..mate aku pon dah ngantok nie..okay la..
wasalam


Yeyy!my anniversery!

Monday, January 28, 2013


U AND ME FOREVER!
Ya  Allah...teramat rindu nyer dekat blog lia niehh!dah lame tak skodeng blog nieh!
lame kea?haha..yolaahhh!lame la sangat..baru siang tadi lia bukak..tue pon bukak tengok blog je...menatap blog yang boleyh tahan comel niehh!haha..saje2...tak salah kan?hikhik...sekadar bukak sebab tak tahu nak taip ape daa...so tengok blog pon dah cukop..but now..hee...hadushh...korang tengok tajuk kat ats urhh so korang paham2 jela yek!nga excited niehh!today is my anniversary!huhu..alhamdulillah...my anniversary yg ke-8..so dah lapan bulan lia ngan my prince charming bersama...alhamdulillah..syukur..lia sebenarnyer pon tak sangke dah 8 bulan..cepat betol mase berlalu..maaf lahh...sekarang lia nak jiwang ikit..hope awak2 semua jangan bace lahh...malu sihhh!ermm..for my prince charming..ermm...ermm...waduhh!cakap jela..malu2 pulokks!*yela2..nak cakap laa nieh!!errrrr...

awak2...ermm..saya...saya...aahh.lebih senang...letak gambar laa...lagi romantik..ye takk?

AWAKK!!


thankz for everything..!saya tak tahu kalau awak tak ade di sisi saya..saya jujo..saya sunyi tanpe awak di sisi saya...sebab tak ade yang boleyh support saya selain papa n mama saya..selama kite kenal n bersama,awak banyak bersabar dengan perangai n kerenah saya...saya amat menghargai kasih sayang awak n keprihatinan awak terhadap saya...seriously saya amat2 terharu..yang paling membahagiakan saya bile bersama awak..ketika...awak menghadiahkan saya sebentuk cincin couple..i like it!thankz sayang..saya teramat suke..walaupon saiz cincin tue besar cikit dengan saiz jari manis saya...cian jari manisku..cekeding jekk!huhu..tapi cute cincin awak bagi kat saya...saya akan jage elok2 cincin yang awak bagi tue..=) i'm promise!!:D now saya tak tahu nak ucap ape ag dah..sebenar nye banyak yang saya nak ucapkan..tapi al-maklum lahh...lidah saya terase kelu la pulokk dohh!cume satu lagi saya terlupa nak cakap kat awak..


okay..tue je kot...saya tahu awak tengah bace..terharu tak??hee..sory laa..just simple je..
tapi bermakne kan?=) hope hubungan kite akan kekal sampai dunia dan akhirat!amin!... :D

ohh ya...lagi satu..lia nak tanye..korang tengok taa citer CHIKA siang tadi??seriously sweet sgt..
rugi tau sape yg tak tengok...


die citer endon tapi best arr...sweet sangat...kalau korang yang tak tengokk tue...tengokk arr...korang g kat youtube je...and search CHIKA FULL MOVIE...tapi lagi senang n best kalau korang tengok part by part...siez sweet..okay laa...lia nak masok tido..mate dah nantok...nytes semua!

PENAT NYER KERJA!

Friday, January 18, 2013



haip korang semua...
alhamdulillah..lia berpeluang jugak tok bukak blog..><
alhamdulillah...syukur sangat...
maklum lahh..sejak kebelakangan nie..
lia sibuk..sibuk dengan keje..sambil tue cari job laen..
sementara kudrat maseh kuat...cehhh..haha
lia jenis tak suka duduk terperap dalam rumahh...
lebih suka keluar rumah jalan2 tengok suasana dkt bndar..
nie time tak khwin lagi..nanti dah khwin tak tahu lahh cm mne...
memang pengsan kot si HUBBY lia pegi sane sini dgn lia..huhu
i'm sorry...hikhik..tapi alhamdulillah laa...sebab dapat...
pasangan yg sekepala dengan lia...alhamdulillah...=)
okay..entry lia kali nie..ermm..lia nak citer ngan korang semua...
betape pahit nyer hidup lia sejak kebelakangan nie..
pada hari ahad lepas...lia tumpang duduk rumah makcik lia..
*budak degil yg nak kerja..cam nie laa..
mule2 lia kerja sebagai waitress dekat kedai makcik lia..
maklum lahh...kat situ je mama kasi lia keje..
first day lia keje tue...okay lagi..
xde lahh rase  penat sangat...boleyh dikatekan seronok la jugak..
budak yg excited nk kje kn?nk dapat duit sndri..
tapi bile dah masok hari yg kedua...okay..lia ngaku...
memang penat sangat rase nyer...badan sume habis lenguh...sakit2.
cehh..macam aku nie dah tua jea...=P
alahh..lenguh2 satu badan tuhh tak kesahh laa...cuma..
sebenarnyer kat restoran mkcik lia tue dah ade rmai pkerja...
lia pon rase lia tak sesuai kerja dekat ctu..
sebenar nyer lia nak keje dekat kedai bakery...
lia minat sangat sangat kalau pasal kek2 nie...
seriously minat!!
lia dah try cri keje kat kedai bakery..hope rezeki lia laa dapat keje dekat ctu..amin!
lia dh tak tahan keje dekat kedai mkcik..= ="
wat mase sekarang lia just dok terperap dlm umh..haha
saje wat naekkan berat badan...huhu
dah laa siang tadi kena marah dengan makcik sebab keluar jalan2..
nak tahu lia pegi mane?
hee...lia jalan2 dekat bandar...
memang tdi lia ngan cousin lia kena marah..
tapi kena marah ckit je..
naseb baek..mule2 lia dah rase kecut dah...
tapi bile makcik lia marah ckit jea...lia ngan cousin terus masok umahh...
lari dari kena marah dengan lebih teruk!
hehe..ok lahh..lia nk tido laa..
dah nantok...
wasalam






MY BF AND MY FRIEND!

Friday, January 11, 2013


malam nie lia rase semangatt lahh pulokk..ahakss!
tak tahu kenape lia excited sangat!
mybe sebab tengok tajuk entry kat atas tue kot...><
sebenar nyer malam nie terdetik hati lia nak share tentang lia punyer boyfriend..
dengan kengkawan yang same class dengan lia time form 5..
geng lia ade 6 orang..
name geng kami geng budak comelll... =P =P =P
kenape lia buat entry ini?
sebabbbb...lia rindu sangattt kat dyeorang...
terlampau rindu...bayangkan dah nak hampir due bulan kteorg tak
face to face..
*kate orang,"eleh..2 bulan jeaa"..
heii..hello...awak ingat 2 bulan tue sekejap??
kalau awak nak tahu,due bulan tue lame dah tau...
macam 2 tahun...lame kan?awak tak rase ape yg saye rase..
memang laa awak cakap macam tue...
tapi lia rindu sangat kat dyeorang...
hope satu ary nannti,lia berpeluang lagi untuk bertemu dengan kalian semua..
insya-Allah dengan izin-Nya...hope lahh..AMIN!

MY GENG!


nie rosha asyika name nyer..cute kan?
ramai orang panggil die pendek tapi cute.. =)
cikgu2 yang first time jumpe name die msti pnggil name die...
rosha asyikin...padahal name die rosha asyika...
kecian rosha..tak pelahh sha..name hampir2 jugak tue..
haa..nak tahu tak kteorg pnggil rosha ape?
geng kami panggil rosha dengan panggilan 'sha'..
cute kan? :D


name nyer sue amelyna...
sue nie tinggi tau...and cute tau..
kteorang gelarkan die 'budak keding'..
memang keding kurus pon kan? :D
hee...okay..panggilan manje nyer pulak..'eam'..
kalau borak2 ngan die,kene panggil ngn name eam..
tapi lia selalu usik die..
klau die tak dengar pnggilan lia,lia akan pnggil die dgn pnggilan..
'susu'..
haa..time lia panggil susu,baru die pasan..
sory eam..lia gurau jea dengan eam..
jangan marah lia ekk... :D


name nyer fadziera faizal..
nie adelah kawan paling rapat lia dalam geng..=)
time skolah,nak kluar pegi tandas kea?g amek buku kat bilik guru kea?
g kantin kea?g jalan2 pusing satu skolah kea?
semua ngan si fadziera...
korang jangan maen2 tau..
fadziera hebat sangat! kalau speaking2 nie..
die paling pandai bahasa inggeris dlm kelas kiteorang..
untung laa!lia jelesss nie.... =="
nickname die...kiteorng pnggl..'fadz'
die seorang yang amat simple...
tapi xsuke kepada berfashion2 cam lia..
die just stylo.. =)


name nyer siti mariam..
name nyer secomel orang nyer..
die seorang yang amat comel dari segi muke and yg paling utama...
'SUARA' nyer...
suara nyer unik yahu!
halus tapi comel..=)
dalam banyak2 manusia yg lia jumpe,die la lia rase memliki suara yg
sangattttt unik and cute!
diejuga seorang yg sangat periang...
sentiase tersenyum jea..
nickname die..'ary'
singkatan bagi mariam..=)
ary,,,snyum2 lahh selalu ya!


yang pakai tudung kaler kuning tue..yang pakai tudung pink tue 'abaikan' okay!
orang yang pakai tudung pink tue nyibokk jea!
dah la tembam!ish2...malu2
okay..name nyer nurul zakirah..
die adalah seorang kawan yang amat muslimah...
dalam geng kiteorang,die lahh yg paling muslimah...=)
die nie cute tau..and jenis yang rileks..
tak suka tergesa-gesa dalam semua hal...
bagus kan ade kawan yang macam nie...
tak macam lia...kelam-kabut jea..hikhik
nickname die...'zak'..
woo...bunyi nyer agak kasar..
tapi sesuai dengan die...
sebab ape kiteorang pnggil die zak?
kalau nak tahu kenape,try lahh kawan dengan die..=)
zak...lia rndu sangat kat zak!hope happy kat plkn..

nie sape tibe2 sesat???
kalau nak tahu sape yang sesat,try scroll ke bawah..


haa...sape niehh???
nak kenal tak dengan die niehh??
okay2..lia memperkenalkan sape budak kat ats nieh..
tapi ade pantun lia nak tujukan kepada anda yg membace entry nie..

Alia Syahira Mohd Asri nama diberi,
membaca novel dan mengedit blog kujadikan hobi,
aku tak bijak apatah lagi bestari,
tapi di sini ikhlas ingin memperkenalkan diri,
sekian sahaja pengenalan diri.

tue serba ringkas tentang budak tue..
nickname die...'yaya'..
nak tahu sape die?
hee..tue lahh lia..
hai2...selamat berkenalan ya!
kalau nak tahu,lia nie panas baran tau orang nyer..
ikot  pangai papa lia..=)
tapi muke cute.. oppss!TERpoyo lahh pulak..
kalau sesape nak kenal lia dengan lebih dekat...
klik sini!
klik tau..jangan tak klik..hee
*perempuan jea yang boleyh klik..laki tak boleyh okay..
kecuali Mr.A..

and last sekaliiiii!!


my sweetheart!
yang telah berjaye curik aty lia...

hai awak!nak kenal boleyh??
heee...thnkz b for everything...
thanks a lot...
tapi korang nak tahu tak?
die nie poyo tau...
die laa Mr.A yg lia cakapkan tue...=)
die bek tau and amatttt penyayang..
tapi seorang yang panas baran macam lia jugak..
tak pelah...sekepala..haha
b..bby nak luahkan something nie...
bby sayang b..sayang sangat..
thankz coz menyanyangi and trime bby seade nyer...
bby ngaku bby ade bnyak kelemahan..
tapi...b tak kesah pon..
semoga hubungan kite berkekalan sampai bile2...AMIN!
tapi WARNING YA!!
jangan nakal dengan orang laen tau..
kalau bby dapat tahu b ade orang laen,PANGGG!
ciap b!
loveu b..MUAH! ><




OKAY TAK STYLE YANG MACAM NIE??

Friday, January 11, 2013

haip korang...!
bertemu kembali dengan si budak ketot ini ya...
alhamdulillah lia masih berpeluang hidup di atas bumi-Mu..
syukur alhamdulillah...and lia jugak mengucapkan syukur sebab
masih berpeluang untuk tatap blog lia yang comel ini...okay..
lia dah start POYO dah..haha
*ini semua sebab si pak cik a.k.a. Mr.A..die la ajar lia jdi poyo.. =P
tak pelah poyo pon..bukan selalu lia poyo..kadang2 aje..xsalah pon kan?
hee...lia eppyy tahu sebab masih ade kesempatan untuk menaip...
sebab lepas nie lia dah jarang dapat menaip..huhu
sebab lepas nie lia dah start keje...
disebabkan lia dah keje,so lia dah bz...
sebab tue lia nak update entry banyak2 malam nie...
*bape banyak sebab daa...hihi
lepas nie lia jarang dah bukak blog...usha2 blog nie.. sob3
blog..jage diri baek2 ya...kalau lia ade kesempatan,kita ketemu lagi ya..
okaay..now!lia nak tanye pendapat kengkawan blogger lia..
zaman sekarang banyak trend or style yang bagi lia sesuai untuk menutup aurat..
bila lia pk,lia nk upgrade laa gaya penampilan lia..
nak nampak lagi kemas,cute and bergaye...hehe..*terpoyo lagi..sory..
macam mane lia boleyh terase nak ubah style or penampilan lia?
okay..soalan yang sangat bagos!
lia pembaca setia blog kak fatin liyana and kak irine nadia..
lia memang pembace setia blog akak berdue...>_<
lia bace blog kak fatin liyana sebab semua entry nyer bagi lia klaka..
and sangat menarikkk!
kalau kak irine nadia pulak sebab entry dye
sangat2 menyentuh hati lia...
contoh nyer macam entry terbaru kak irine nadia..
kak irine nadia dah hamil...!!alhamdulillah..rezeki kak irine nadia..
jage baek2 tau baby tue..nanti baby kak irine nadia lahir,
konfom mesti comel macam kak irine nadia...
disebabkan entry kak irine  nadia lahh,lia pon rase nak khwin awal..
ciezz nieh!
insya-Allah... kan Mr.A?awak pon tahu..
saya dah bncang dengan awak..hehe
*ececehh..dah bncang... =P
kalau para pembaca nak bace entry yg amat mnyentuh aty dari kak irine nadia..
klik sini..okay!
kalau nak tahu,disebabkan kak liyana laa...lia nak ubah 
penampilan lia...maksud lia nak upgrade supaya nampak lgi comeyyy..hee
fashion yg digayakan oleh kak fatin liyana menarik..
soo lia pon nak ikot jugak lahh..tapi fashion yg mnjadi keselesaan lia laa..
laen orang,laen care kan..
kalau lia nak tuka pakai maxi dress or blouse kembang dengan..
skirt labuh  rase2 nyer nampak okay tak?
nampak macam betol2 perempuan tak?
lia nak jadi betol2 perempuan nie...wlaupon lia memang..
100% perempuan asli..
contoh nyer macam pic kat bawah nie..

Stephanie Blouse - Navy Polka

Peplum Maxi Dress - Pink Floral

Ola Peplum Blouse - Red

kalau nak lebih nampak laa..macam kat bawah nie..





lia cuke colour pink cam kt atas nie...lawa kan!!><

credit : chantek dress

nanti lia akan padan kan dengan shawl chiffon yg cute!
lia pakai shawl pon semestinya menutupi dada..
kalau pakai tudung or shawl tapi tak menutupi dada,
sama je macam tak tutup aurat kan?
soo amcam??bagi korang,okay tak style yang macam nie?
lia start minat pakai dress labuh disebabkan kak fatin liyana... :D
nampak okay kan style yang macam nie?
kalau tak okay,bagi tahu lia tau!
kalu ade ape2 yang tak kene ke dengan fashion nie..=)

DIET?OH NO!

Wednesday, January 09, 2013

okay..mood lia sekarang mcm kat atas nie..
macam mane muka kat ats nie...
cam tuhh reaksi muke lia sekarang nie...><
haip!
waduhh!waduhh!waduhh!
macam mana nie?????
berat badan lia menaik...
nak tahu naik bape kg?
1kg..hehe
menaik jugak tuhh..
asal berat 44kg..tapi sekarang dah jadi 45kg..
punye lahh penat dapat capai berat badan 44kg tuhh..
tibe2 naek balek 45kg..
frust menonggeng betol la lia... =="
nie sebab tak de keje punye pasal lahh nie...
dok dalam uma just goyang kaki jea..
tak buat ape pon..makan je banyak sekarang...
*ngaku nie sekarang dah makan banyak..
sebab tak tahu nak buat ape..so ape lagi...
makan je lahh,,,kejap2 lia makan...selang bape minit cikit..
cari makanan lagi..
sampai makanan kat dapur umah pon cepat habis..
sebab lia bantai laa...haha
mama pon naek isau..
bukan isau sebab lia..
isau sebab makanan asyik habes jea..
baru beli..terus habis..
baru beli...bape minit kemudian..dah kosong isi dlm nyer...
tue semua sebab lia punyer dalang arr tuhh..
bangge nie ngaku..hikhik
sory mama...perot nie sentiase lapar jea..
ececehh..mcam tengah mngandung lak lia niehh...><
ehh tak tak..lia tak mngndung okay!
kahwin tak lagi..
tapi insya-Allah akan naek pelamin jgak satu ary nanti..
bersame ngan Mr.A!
*ehh..ehh..gatai lak hang nie lia..ish3
tak ape..gatai sekali sekala...
tak salah pon kan?? :D
nak wat cam ne..
nak tak nak..
terpakse lahh lia kena diet balek..
DIET??? OH NO!!!
huh..ape oh no ha?
takde2..hang lia kena turunkan berat badan hang balek..
kena jadi 44 kg balek...
nampak nyer sume makanan yg lia suke dapat merasai kelazatannyer...
kadang2 jea.. -_-
sedih nie....!
tak pe lahh...asalkan berat badan kembali pada asal..
ye..kembali pada asal...YEAHHH!
chayokk lia..hang boleyh punya!

CONTEST BLOG PALING CANTIK 2013!

Wednesday, January 09, 2013


haip korang!
lia nak join contest..hikhik
jom arhh join sekali..


lia tak tahu sama ade blog lia cantik,kemas,menarik ataupon tidak...
lia ikhlas join contest nie..
tapi lia rase blog lia cute! 
okay..dah start POYO!
haha..
harap2 menang arr...AMIN!
nak menang sebab hadiah die bagi lia terlampau awesomm!

Drama 'Setia Hujung Nyawa'

Tuesday, January 08, 2013


haip korang..!
ermm..korang tahu tak sekarang novel Setia Hujung Nyawa
dah keluar dalam tv...dekat dalam saluran tv3!


best tau cter dy...
jalan cerita die tersangat2 lahh sweet....
kalau nak tahu ape yg sweet.tengok la ye!


hari nie ade cter tue...
die ade hari isnin - khamis..
pukol 7.00 malam..
tengok tau..jangan tak tengok..!:D

Mama! Happy Befday!

Tuesday, January 08, 2013

haip korang...!
ary nie befday mama lia tahu!
tadi time lia nga borak2 ngan mama lia..
lepas tue lia ade tanye kat mama..
brape tarikh ary nie?
mama pon jawab..
"7.1.2013"
lia pon jawab..
ha?7hb dah?
mama pon jawab..
"aah"
perghh!cepat nyer mase...
tak sangke dah 7hb..
hari nie dah masok 8.1.2013..
date befday mama lia..
okay2..
lia nak beli hadiah ape erk untuk mama?
semesti nyer lia akan beli kek untuk mama...
and semesti nyer lia akan belikan kek blueberry..
tapi bukan sekarang,esok,lusa or tulat..
sebab lia nga pokai..
maklum lahh..tak keje..
tapi insya-Allah satu ary nanti lia akan belikan untuk mama...
and insya-Allah mybe lia belikan due kek sekali gus kot nnti..
sebab tarikh befday mama ngn papa dekat jea..
so lebih baek beli sekali gus kan?
tapi yang sedih nyer lia tak dapat beli sekarang,esok or lusa or tulat..
befday mama sok..
mama..akak nak minx maaf sebab tak dapat beli kek tok mama.
mama pon tahu yang akak tak de duit.. 

#tapi akak janji akan belikan jugak satu hari nanti..insya-Allah..
bila akak dah dapat gaji..sebab akak kan akan keje nanti..
tak pe kan kalau sambut befday seseorang pada hari len?

tapi..boleyh tak bagi idea kat lia nak bagi hadiah ape tok mama lia..
serius lia nga buntu nak beli ape..ermm..
tolong bagi idea okay!

OR

ermm..sebenarnye lia ade simpan duit ckit..
ckit jelahh..
tak banyak pon..
agak2 nyer patot tak lia gune duit simpanan lia untuk beli kek befday mama?
pless bagi idea kat lia..
beli sekarang atau beli nanti jea?
okay..tue jea lia nak share..
pless bagi idea ya!
thank you!
hanye Allah akan membalas jasa budi baek anda semua
yang bagi idea dekat lia..
*maaf lah ayat macam tunggang-langgang..sebab lia dah ngantok..heee

lia nak jadi photographer boleyh tak?

Monday, January 07, 2013


ermm..petang2 nie biase nyer lia beriadah..
sambil amek angin...tapi ary nie mood malas dah datang...
sooo tak keluar lahh...hee
lia nak kongsi something...
semalam lia tolong mama buat keje..
keje sekolah mama..*sebab mama cikgu..
time belek2 buku maklumat anak murid mama,lia de jumpe something tau!
nak tahu ape?ermm..
lia jumpe slip gaji mak bapak dieorang...
haha..terus mak bapak...
ade sorang pelajar perempuan nie...
lia tengok mak die kerja sebagai photographer tau..
*same cam mr.charming lia..>_< cke2
lepas tue,lia usha laa bape gaji mak dy..
bile lia tengok gaji mak dy,pergghhhh!!
terbeliak mate lia...
bile lia tengok...FUYOOO!
banyak nye...nak tahu berape gaji mak dy sebulan?
RM10,000!!!
bagi lia banyak tue..
bukan senang nak cari duit sekarang nie...
bila lia pk kan balek kan..ermm..
lia rase lia pon nak jadi photographer jugak laa..
sebagai keje sambilan....
boleyh tak Mr.Alif??
lia dah tanye mama...
mama kate mama kasi..
alhamdulillah..
lia nak jadi photographer sebagai keje sambilan sebab..
lia nak capai cita2 lia nak jadi pereka hiasan dalaman..
or bahasa orang puteh nyer home designer..
yeke home designer??
haha..yelahh kot..
tue cita2 utama lia..
second jadi photographer..
tugas lia sekarang cume kena dpatkan camera..
and sume barang2 yg berkaitan dgn nye..
ukan nye murah..mahal kot..
camera pon dah bape ribu..perghh!
insya-Allah,camera CANON in coming! :D

GANJARAN UNTUK ISTERI YANG SOLEHAH

Saturday, January 05, 2013


okay...lia tengah bosan sekarang niehh...
yang laen semua ade keje..tapi lia?haha..
si pak cik sorang tue pulak tengah keje...
haishh...bosan2..
ermm...lia nak tanye..
senang tak jadi isteri yang solehah?
lia ade bace satu petikan daripada ustaz azhar idrus..
rupe2 nyer banyak ganjaran jika kita menjadi isteri yg solehah..

GANJARAN UNTUK ISTERI YANG SOLEHAH

a) “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”.

b) “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”

c) “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.

d) “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.

e) “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.

f ) “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.

g) “Apabila meninggal dunia seorang isteri dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi)

h) “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yang difardhukan ke atasnya, berpuasa   pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”.

(Hadis riwayat Anas Bin Malik)

Ya Allah..banyak betol ganjaran nyer..
bila lia bace..ermm..insya-Allah lia pasang angan2 nak jdi isteri
yg solehah satu hari nanti...
bagi lia besar sangat ganjaran jika jadi isteri yg solehah...
jom kita same2 satu hari nanti menjadi isteri yang solehah..
di mata suami..
kepada awak..
ahmad alif al-hakim...
doakan lia ye..=)
kalau lia ade buat salah...
jangan lupe..
tegur2 laa lia... :D


Bosan laa dok dalam rumah jee..

Friday, January 04, 2013



haip korang...!

okay2..hari nie mood lia antara okay n xokay..haha

okay sebab nga bahagia..

tak okay pulak sebab nga bosan..ye..bosan!bosan!bosan!

time cuti2 lame nie laa rase bosan..==”

kepada yang tengah keje tuhh...untung laa!

Lia nie tersadai je kat dlm umah...

Tak tahu nak buat ape?

Budak remaja mesti terase nak jalan2 je..

Macam lia laa...teringin sgttt nak jalan2..

Tak kesah la pegi mane pon...

Tapi kalau pergi ke tempat yg jauh lagi bagus..haha

Budak yang suke pergi jalan2..

Macam nie laa...lau dok uma..

Tak boleh dok diam...

Kalau bolehh..lia nak setiap hari pergi jalan2..

Tapi mama lak yg tak kasi pulakk dah..==”

Mama kate lia maseh kecik lagi...KECIK?

Kecik macam mane tue?

Lia memang budak ketot..sme ngan kecik laa tue..

Tapi bunyi ketot lagi awesomm..haha

Mama..lia dah besar laa mama..

Dah 18 tahun dahh..

Insya-Allah lia dah boleyh berdikari....

Nie tak..lia nak pergi sini tak boleyh..

Nak jalan2 kat sane tak boleyh...

Habis tue ape yang lia boleyh buat?

Tak kan dok tersadai kat dalam umah je?

Ya Allah...serius lia bosan mama...

Tengok tv dah bosan...

On9?haha..bosan..

Lagi pon kadang2 je dapat on9...=(

Coz papa nak gune ternet..

Nak wat keje die..

Kalau lia 0n9,memang lambat cikit laa loading keje papa..==”

Tue jela kot yang lia dapat buat kat dalam umah..huhu

Kemas umah sudah...

Basuh kain pon sudah..

Kemas bilik?setiap hari kemas...

Tapi kalau lia rase malas,memang biar jela bersepah..haha

Okay..now?ape yg lia nak buat?

Kalau boleyh setiap jam setiap saat lia nak buat something...

Mesti kena ade something yang boleyh lia buat..

Betol ke ayat tue? O.o

Haahaa..ape2 jela..betol kot ayat tue....

Haha...dah lame tak buat karangan bm..

Ayat pon dah tunggang langgang..ish2

Kalau boleyh,lia nak sangat keje..

Mama kate lia boleyh keje tapi tak boleyh keje jauh2..

Mama..mane ade keje dekat2 dengan kawasan umah lia...

Mama lia risau sangat kalau lia pergi keje jauh2..

Takot dengan keselamatan lia...

Haisshhh...entah laa..

Dah nasib lia kena dok terperap dalam umah je..

Mule2 mama tanye lia same ade nak keje or amek lesen?

Lia kate laa lia nak amek lesen..

Mama pon kate ‘okay’..

Tapi sekarang lia rase amat bosan gilerrr tahap gunung everest

dah nie...

so mama tanye lia balek ary tue..

mama tanye lia nak keje or cancel lesen kete tuhh?

Okay..bile lia pk masak2..

Kalau lia cancel lesen kete,rase nyer tak berbaloi...

Sebab ape lia kate tak berbaloi?

Sebab lia start amek lesen tahun lepas..tahun 2012..

Akhir tahun..maksud lia bulan december lepas..

Lia difahamkan tahun lepas last overall price murahh..

Agak murah laa bagi lia berbanding tahun nie..

Tak silap lia tahun nie harge dinaekkan lagi..

Tapi lia tak tahu bape banyak cost yg die naek..

Time tahun lepas pon,cost yg lia amek overall RM850..

Tahun nie lia tak tahu la pulak berape?

Bile lia pk kan balek...kalau lia cancel lesen kete..

So makne nyer lia kena amek balek..

Lepas tue cost pon dah naek,so lia kena bayar lebihh..

Ayoo...satu keje lahh pulakk..

So lia amek keputusan teruskan amek lesen kete..

Makne nyer lame lagi laa lia dapat keje..huahua

Ape lahh nasib...terpakse terima jelahh..-_-

Agak2 nyer sebulan lagi kot lia dok dalam uma jee...

Padahal yang laen nga keje...

Ade jugak aktiviti yang boleyh dibuat...

Berbanding dengan lia...

Tak de keje...

Hope la..satu ary nanty lia dapat keje gakk..

Nak merase kepenatan bekerja...

Cari duit memang susah..

Tapi lia tetap nak merase..kepenatan bekerja tuhh..

Nanti kalau duit hasil penat lelah lia bekerja tue,lia nak simpan..

Boleyh gune time smbung belajar nanti,ye tak?

Nanti tak de lahh menyusahkan papa n mama..

Okay laa..tue je kot yang lia nak luahkan ary nie...

Ouh ya!malam nie ade cter best dkat tv2..tengok tau!

Jangan tak tengok..hikhik

Walaupun cter tue dah lame n mybe korang dah pernah

Tengok tpi tak salah klau tengok lagi..

Bagi lia cter tue memang best...

Dah lame lia tak tengok..>_<

Okay la...smpai kat cnie dulu..

Tata..wasalam..^___^v