Finally i got my Morphe Jaclyn Hill Palette

Friday, August 25, 2017

Assalamualaikum 

Alhamdulillah aku rasa happy gila sebab aku dapat grab morphe jaclyn hill palette. Bukan senang tau nak dapat palette tu hahahaha sold out very fast. Asalnya aku tak terfikir pun nak beli palette jaclyn hill ni tapi ada satu ig shop yang aku selalu shopping barang makeup ni jual murah gila palette ni. Nak tahu berapa? Rm195 JE! Original okay. 

Seller lain mostly aku survey harga melampau around RM250. Ada yang lagi mahal sampai Rm300. Tapi aku admit shipping morphe hampir nak sama dengan harga palette dia. Melampau kan? So disebabkan shipping dia yang mahal gila so aku decide order dengan ps je.

Tapi seller tempat aku beli palette ni dah tak ambil order morphe jaclyn hill, i dont why. So maknanya im so lucky sebab dapat grab satu slot dengan dia huhuhu


Kalau nak tahu, aku tunggu palette ni sampai lama gila! Around 1 month jugak la. Sebab palette ni cantik punya pasal so aku sanggup tunggu! Bukannya senang nak dapat seller yang jual murah HEHEHEHE

Sorry aku tak letak gambar swatches semua eyeshadow dia. Sayang kot nak touch! hahaaha 

Pigmented tak? emmm itu aku tak boleh nak jawab sebab aku tak try swatch lagi tapi korang boleh tengok dekat youtube ramai beautyguru bagi review. Of course la ada yang good review, ada yang bagi bad review but for me la, i dah ada 3 palette morphe then campur dengan morphe jaclyn hill ni so total semua ada 4. I think semua palette dia yang i beli tu pigmented gila! cuma ada la satu dua colour eyeshadow dia kurang pigmented but sokayy tak kesah sangat.

Packaging dia? Ermmm for the packaging i sukaaa! Lawaaaaa sangat. Tapi satu je i tak suka. Packaging dia warna putih so senang kotor la.

Emm rasanya tu je kot i nak cerita. Sekarang palette ni tengah sold out. So sesiapa yang konfius nak beli or tak tu, i prefer sila la beli sebab palette dia lawaa okay, confirm uolsss tak menyesal. *hasut*

Next wishlist for eyeshadow palette :

ABH Modern Renaissance Palette

If sesiapa yang nak join pre order ABH Modern Renaissance palette, let me know okay? Aku jual murah aje. Tak mahal pun. Price just only RM219 exclude postage. If nak cod pun boleh. Apa-apa just whatsapp me +601126249604 *SEMPAT LAGI DOK PROMOTE*


Okay daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 


Braces ON!

Sunday, August 20, 2017

Assalamualaikum 

Sebenarnya dah lama aku niat nak pakai braces. Since bulan 5 hari tu lagi. Dah siap booking lagi tarikh appoinment dengan doktor gigi dekat Klinik Pergigian dan Surgeri Aina. Tapi bila tengok ramai bagi bad review so aku rasa was was so aku decided untuk cancel appoinment. *sorry dr.aina*

Aku survey lagi klinik gigi yang okay then aku jumpa satu klinik gigi ni nama dia family dental saufian clinic then aku booking dengan staff dia time dia open batch for braces. Sebab dekat klinik tu if braces kena join batch by batch dia. Berebut tau nak booking appoinment dekat klinik tu. Dua kali aku set for appoinment, dua kali juga la kes gigi aku kena reject. Doktor tu strict sikit pasal gigi tau. Tak semestinya kau dah berjaya booking appoinment dengan dia, kes gigi kau 100% diterima, NO wehhhh! Kalau dia tak terima, dia reject. *mcm aku ni iskk iskkk*

Punya la sedih sebab dua kali kena reject, so aku survey klinik pergigian yang lain. Survey punya survey, aku jumpa dua klinik ni. Satu ni klinik pergigian dr.smile dekat pelangi semenyih, lagi satu dekat klinik pergigian kajang prima. Fikir punya fikir, aku decide nak buat dekat klinik pergigian kajang prima. Sebab apa? Sebab bagi aku, harga dia okay la berbanding dekat klinik pergigian dr.smile. 

Price? mesti korang nak tahu price dua klinik tu kan?

Price braces dekat Klinik Pergigian Dr. Smile, Pelangi Semenyih = RM5500 *tak pasti dah include harga retainer or tak*

Depo = RM800
Installment = RM200

Price braces dekat Klinik Pergigian Kajang Prima, Kajang = RM5000 *dah include harga retainer, cabut gigi, mould gigi and x-ray*

Depo = RM1000
Installment = RM200

Isnin (7/8/2017)

Time aku pergi dekat Klinik Pergigian Kajang Prima tu, aku tak set appoinment pon sebab dah full. Available for walk in je. Masa tu aku datang awal pagi. Klinik tu buka pukul 9, pukul 8.50 aku dah sampai dekat depan klinik tu HAHAHAHA sebab ramai okay customer klinik tu. Kalau aku sampai lambat, nampaknya aku kena tunggu lama la. Ramai kan?

Masa first day aku datang tu, doktor tu x-ray gigi aku, mould gigi aku then cabut. Pada mulanya doktor tu cakap kena cabut satu batang gigi, then bila check balik kena cabut dua batang, aiyooooo banyak sedih maaaa. So hari tu gigi aku rongak atas dan bawah. Redha jela. Psst *doktor tu comel tau hihihi*

Isnin (14/8/2017)

Finally, turn aku pasang braces. Aku set appoinment pukul 3 petang. Hari tu aku terpaksa ambil half day je sebab nak pasang braces punya pasal la. Masa tu doktor comel tu bersihkan gigi aku dulu then doktor tu pasangkan besi dekat gigi aku. Sejam lebih jugak la doktor tu pasang besi dekat gigi aku and sejam lebih jugak gigi aku dok menganga hahahaha habis kering bibir aku. Then bila dah siap pasang besi, doktor tu suruh pilih warna getah. *excited kot time tu* banyak gila colour sampai aku tak tahu nak pilih colour apa. So fikir punya fikir, aku decided pilih colour turqoise and baby pink hehehe then bila dah siap pasang, aku tutup mulut aku. Time tu rasa awkward gila! Rasa tajam tajam dekat dalam mulut aku hahahaha 

*First day berbraces. Kosong dekat sebelah tu sebab gigi dekat situ kena cabut* 

Sakit tak pakai braces?

Bagi aku, sakit time awal-awal je. Time dekat rumah tu, aku try la nak makan nasi. *degil tak nak makan bubur* sekali kau time nak gigit tu, masha Allah memang sakit gila! Rasa nak menangis je. Disebabkan rasa sakit nak mengunyah, so aku keluar pergi beli bubur ayam mcd. Macam orang lain seminggu juga kan makan bubur? Aku mampu bertahan makan bubur 4 hari je, hari seterusnya aku dah boleh makan macam-macam.

Susah tak nak jaga gigi time berbraces?

Bagi aku, tak susah pun. Cuma since dah berbraces ni, hampir 20 minit jugak la aku gosok gigi. Paling cepat pun dalam 15 minit hahahaha leceh sikit la tapi tak pe demi nak gigi lawa punya pasal so aku sanggup!

Makan pula macam mana? Mesti melekat makanan dekat celah gigi kan time makan?

Tu of course! So kau kena rajin berkumur selepas makan. Kalau kau terlebih rajin, kau gosok la gigi tu selepas makan hahaha 

Berapa lama kena pakai braces?

Kalau macam aku, estimate maybe around 2 years la kot kena pakai. Setiap gigi seseorang tak sama. Kalau gigi kau tu complicated, lagi lama la kau kena pakai.

Service dekat Klinik Pergigian Kajang Prima pula macam mana? Okay ke?

For me, tersangat sangat okay! Doktor lembut je, comel pulak tu! Staff pulak so friendly. Bagi aku for service, aku boleh bagi 5/5.


Ada sesiapa nak tanya, boleh tanya dekat bahagian comment dekat bawah ni okay?

Ni aku bagi details Klinik Pergigian Kajang Prima if korang pon nak buat situ jugak. Recommend!


Klinik Pergigian Kajang Prima
No 3 Ground Floor, Jalan KP 1/3, Kajang Prima, Selangor, 43000 Kajang, Malaysia



bukit melati

Hiking Bukit Melati, Nilai.

Friday, March 24, 2017

Assalamualaikum 

Dah lama aku tak update. Last update pun pertengahan bulan januari tak silap aku. Sekarang aku dah start sibuk since dah dapat kerja ni. Alhamdulillah, akhirnya dapat juga kerja. 

Okay now aku nak cerita. Sabtu lepas aku pergi hiking dengan mama dan abah aku. Dua orang adik aku malas nak join haha aku ni suka aktiviti lasak so sebab tu aku join mama aku pergi hiking. Nak sihat la katekan. Sebelum ni aku dah pernah pergi hiking dekat bukit puchong tapi kali ni mama aku decide nak pergi hiking dekat nilai pulak sebab dekat dengan rumah la kot.

So sabtu tu aku bangun la awal eventho penat kerja seminggu tak hilang lagi. Aku gerak pergi sana around pukul 7.30 pagi then sampai sana around pukul 7.50 pagi. Sampai je terus cari tempat parking. And then kami terus hiking.

Nak jugak bergambar buat kenangan hewhew


Kalau korang nak pergi bukit melati dekat nilai ni korang search je bukit melati dekat dalam waze. Bukit melati ni dekat dengan tokong kecil warna putih. Aku lupa pulak nak snap gambar tokong tu.

Masa mula-mula start je dah kena mendaki terus tak macam dekat bukit puchong. Atleast time dekat bukit puchong tu laluan dia mula-mula mendatar lagi and then baru mendaki.

Ni laluan first dia.

Bukit melati ni ada 2 checkpoint iaitu first checkpoint and second checkpoint. Dekat sini aku nak cakap time hiking dekat first checkpoint bagi aku okay lagi tak ada la mencabar mana. Tapi mula-mula start je peluh aku dah keluar hahaha tapi first checkpoint tak de la banyak sangat mendaki dia.


Permandangan first checkpoint 


Bila korang dah sampai dekat first checkpoint, korang akan sambung ke second checkpoint. Siapa yang dah penat tak larat nak sambung ke second checkpoint boleh je turun balik. Tapi serius aku nak cakap dekat sini bahawa apabila korang nak sambung hiking ke second checkpoint, korang punya fizikal dan mental kena kuat. Sebab apa aku cakap macam tu? Sebab jalan dia ya Allah korang kali ni memang banyak mendaki je jalan mendatar sikit je.

Bagi aku laluan ke second checkpoint ni memang mencabar la. Bagi aku la tak tahu korang macam mana. Memang berpeluh habis la aku time daki second checkpoint. Rasa nak pitam pun ada jugak sebab rasa penat sangat. Tapi alhamdulillah sampai jugak dekat second checkpoint hahahaha

Permandangan second checkpoint

Aku rasa between bukit melati dengan bukit puchong, pada pendapat aku la aku rasa bukit puchong lagi mencabar la kot sebab jalan dia jauh sikit then jalan dia licin penuh lecak. Tapi bila korang dah sampai dekat puncak tu memang korang rasa puas hati sangat!

Okay then bila dah sampai dekat puncak mesti lah korang kena turun balik kan. Siapa tak nak balik rumah hahaha okay aku belanja gambar laluan balik dia pulak.



Bukit melati ni jalan dia tak ada jauh pun cuma korang kena banyak mendaki la. Aku rasa bukit melati ni still baru la kot sebab tak ramai lagi yang tahu.


Bila korang dah keluar daripada hutan tu, korang akan jumpa jalan straight macam gambar dekat atas ni. So korang jalan straight je dont belok-belok ye hihi korang jalan straight je sampai la nampak tokong putih tu balik.

Ermm okay next place for hiking maybe nak try dekat port dickson. Sebenarnya rumah aku sangat sangat dekat dengan bukit broga tapi entah la kenapa aku tak de rasa lagi nak pergi hiking dekat sana. Maybe sebab dekat sangat so aku fikir hari lain boleh pergi. Sekarang aku nak hiking dekat tempat jauh-jauh dulu huhuhu

muet

Aku bakal ambil Test Muet Sesi March 2017.

Thursday, January 19, 2017

Assalamualaikum 

Tadi aku baru buka website muet sebab aku nak check tarikh bila aku punya speaking test. Ingatkan tak keluar lagi jadual rupanya dah released. Aku merupakan calon persendirian HUHU 

Mula-mula aku decide nak ambil muet dekat kolej tempat aku belajar tu aje tapi bila aku pergi sana, pegawai yang uruskan pasal muet tu cakap, untuk sesi march ni dieorang tak ambil sebab tak cukup orang so sebab tu aku tak pasal pasal jadi calon persendirian. Ada beberapa sekolah yang terpilih yang dia sediakan untuk calon persendirian then aku decide aku ambil sekolah yang dekat dengan kawasan tempat tinggal aku aje. Aku tinggal dekat semenyih so sekolah yang terpilih yang paling terdekat dengan kawasan tempat tinggal aku ialah high school kajang.

No automatic alt text available.

Fuhhh rasa cuak dia Allah aje tahu bila tengok tarikh speaking test. 21 February maknanya hari last sekali untuk speaking test punya hahaha mybe sebab aku calon persendirian so dia dahulukan calon yang study dekat universiti. Bagi aku tersangat la okay last day ambil speaking test. 

So maknanya lagi tinggal sebulan macam tu la before test muet aku start so aku pun dah kena start study jugak ni prepare ape yang patut. Sebenarnya dalam banyak2 paper dekat dalam jadual dekat atas ni, aku paling cuak dengan paper speaking and writing. Reading tu 50/50 hahaha 

So korang doakan semoga aku dapat menjawab semua test dengan tenang and doakan jugak semoga time test nanti aku dapat soalan yang senang tak susah sangat HUHUHU










balik kampung

Akhirnya dapat Balik Kampung.

Tuesday, January 03, 2017

Assalamualaikum 


Bila difikirkan balik, sedar tak sedar aku dah setahun lebih tak balik kampung aku sendiri. Perasaan rindu nak balik kampung tu tak payah cakap la, memang membuak-buak rasa. Baru baru ni satu-satunya nenek yang aku ada ( sebab nenek belah mama aku dah meninggal, :( Al-Fatihah ) teringin nak balik kampung, rumah dia sendiri kan huhuhu sebab sekarang ni nenek aku tinggal dengan pak cik saudara aku dekat klang. Tapi nenek aku ni baru je lepas buat operation jantung bypass so tak boleh nak duduk dalam kenderaan lama lama. Dari klang ke Kelantan, jauh tuuuuuuuuuuu!

So isteri pak cik aku merangkap mak saudara aku bagi cadangan naik flight je. Yang temankan nenek aku balik kampung naik flight siapa lagi kalau bukan aku sendiri huhuu cousin aku yang lain tak free nak temankan and memandangkan aku ni tengah free tak kerja lagi well seorang penganggur.

Okay then aku booked tiket flight pergi sahaja. Tiket balik aku tak beli lagi sebab aku tak sure lagi bila aku balik. Lagipun aku memang nak balik kampung sebab cousin abah aku kahwin hari sabtu pagi. Family aku tak dapat balik sebab abah aku ada kerja. So aku booked tiket hari khamis, 2 december 2016 time siang around pukul 10.45am. Tak boleh balik malam sebab nenek aku nak rehat.

Image may contain: 2 people, selfie, closeup and text
Tengah tunggu nak masuk dalam perut flight.

Dari KLIA2 ke kelantan hanya mengambil masa lebih kurang 45 minit aje. Nenek aku punya la excited hari tu sebab dapat balik Kelantan. Rindu dekat rumah dia katanya. Dah 4 bulan tinggal terbiar macam tu je. Kalau aku jadi nenek aku pun aku tak sabar nak balik nak tengok keadaan rumah hahaha

Image may contain: 3 people, text

Masa ni aku dengan nenek aku dah selamat touch down dekat Lapangan Terbang Sultan Ismail, Pengkalan Chepa. See kalau tengok dekat dalam gambar ni boleh nampak betapa happy nya muka nenek aku dapat balik Kelantan. Kampung aku dekat aje dengan airport ni. Lebih kurang 10 minit dah sampai dah dekat kampung. Dekat je kan? Jalan kaki pun boleh kahkahkah lepas sampai aje dekat rumah, aku dengan nenek aku berehat sebab penat sangat.


Sabtu ,4hb December 2016

Awal pagi lagi aku dah bangun. Bangun, mandi, solat subuh then sarapan siap siap and then terus pergi dekat rumah adik nenek aku. Sebab anak dia yang bongsu tu haaa yang kahwin. Aku ni jadi tukang pengapit si pengantin so sebab tu aku kena datang awal. Masa tengok cousin abah aku nak akad nikah, aku terasa macam nak kahwin jugak hahahaha *mula dah mai perangai gatai dia tu! Alhamdulillah syukur selesai dah semuanya hanya dengan dua kali lafaz. :P Cousin abah aku dah jadi isteri orang yeay! Ohhhh! Aku panggil cousin abah aku ni dengan gelaran 'mok suma'. Aku pun tak tahu macam mana aku boleh panggil dengan gelaran mok suma haha

Image may contain: 2 people
Mok suma dengan suami dia. Congrats!

Image may contain: 3 people, selfie and closeup
Eiiiiiiiii budak tengah ni. Geram gila sebab comel sangat!

Image may contain: 6 people, people standing
Masa ni aku bergambar dengan kawan baik mama aku dengan anak perempuan dia.

Image may contain: 1 person, flower, text, nature and outdoor

Ehemmmmm... Tak pe kan sekali sekala nak duduk atas pelamin orang sambil bergambar hihi mana tahu lepas ni turn aku pulak ke yang kahwin ( ambik berkat?? ) Kahkah

Lepas je majlis aku decide nak balik terus malam tu. Sebab aku survey tiket flight balik ahad time siang tu tengah hari. Aku tak ada la berapa suka sangat balik time tengah hari. Mybe sebab panas kot hihi balik malam lagi best apa, sejuk!

So petang tu lepas majlis, aku balik dekat rumah nenek then cepat cepat bersiap sebab pak cik saudara aku cakap lepas maghrib dia nak hantar aku pergi airport. Masa aku balik rumah nenek pun masa tu dah nak dekat pukul 7 petang. Pak cik saudara aku hantar aku dekat airport awal sangat kut masa tu padahal flight aku departure pukul 9.45pm hahahaha nak tak nak terpaksa tunggu dekat airport tu sorang sorang. Balik ni aku balik sorang sebab nenek aku balik dengan pak cik saudara aku. Lagi pun nenek aku nak tinggal dekat kampung tu lama sikit.

Image may contain: outdoor
Masa ni tengah beratur nak masuk flight.

First time kot aku balik naik flight sorang sorang hahahaha biasanya atleast ada mama yang temankan. Kali ni mama dengan papa dah bagi kebebasan sedikit dekat aku sebab umur aku pun dah masuk dewasa kan. Masa dulu, nak minta izin keluar rumah pun payah! Huahuahua 

Nak buat acane, dah nama anak perempuan. Okay rasanya dah tak ada benda yang aku nak cerita lagi dah. Jari tangan aku dah penat menaip huhu okay bye.